3L Office fejrer sit 50-års jubilæum
3L Office nåede en bemærkelsesværdig milepæl i sin historie, da det fejrede sit 50-års jubilæum. For at markere denne særlige begivenhed holdt virksomheden åbent hus for offentligheden og inviterede alle til at træde indenfor.
Tid til fejring
3L Office nåede en bemærkelsesværdig milepæl i sin historie, da det fejrede sit 50-års jubilæum med stor entusiasme og varme. For at markere denne særlige begivenhed holdt virksomheden åbent hus for offentligheden og inviterede alle til at træde indenfor og opdage, hvordan 3L Office fungerer. Det var en unik mulighed for kunder, partnere og lokalsamfundet til at få et førstehåndsindtryk af det engagement og den innovation, der har defineret virksomheden i et halvt århundrede.
Men festlighederne stoppede ikke der. For at udtrykke taknemmelighed over for det hårdtarbejdende team, der har været medvirkende til 3L Offices succes, blev der afholdt en fest for alle medarbejdere. Det var en tid til at reflektere over virksomhedens rejse, anerkende medarbejdernes engagement og se frem til en fremtid fyldt med fortsat vækst og resultater.
Da 3L Office tog hul på sit 50. år, skete det med en dyb følelse af stolthed over sine tidligere resultater og en fornyet forpligtelse til at levere kvalitet og ekspertise i mange år fremover.
Introduction of 3L
3L er en produktionsvirksomhed, der ligger i industriområdet i Brylle by. 3L producerer lamineringskort, tapedispensere, fotohjørner, selvklæbende produkter til scrapbooking, plastlommer og meget mere. Cirka 70 personer er ansat på adressen i Brylle.
I anledning af jubilæet er jeg blevet bedt om at skrive lidt om, hvorfor og hvordan 3L opstod, og lidt om den tidlige historie.
Vi, Jørgen, Jens, Bjarne og Frits Ludvigsen, voksede op på "Skovgård", Nårup Skov (Skovvej 30), hvor vi var vant til en "fleksibel" og usikker økonomi. Det gjorde os måske ret risikotolerante. Vores baggrund var varieret; jeg havde taget en studentereksamen i moderne sprog om aftenen på Fyens Studenterkursus og læste teologi og religionshistorie på Københavns Universitet.
Jens dyrkede tidlige jordbær under plastik for at tjene penge til at starte, Bjarne havde afsluttet en anden type studentereksamen, og Frits gik på "Fyens Studenterkursus" om aftenen.
Vi var en flok "drenge fra landet", som ikke havde nogen ekspertise inden for maskiner, produktion, handel, regnskab eller meget andet, som kunne have været nyttigt. Vi var simpelthen nødt til at starte helt fra bunden.
Hvorfor blev 3L til?
Mens jeg gik på det forberedende kursus, havde jeg lavet nogle indeksfaner af etiketpapir, skrevet alfabetet på dem og limet dem fast i mine ordbøger for at gøre det hurtigere og lettere at slå ord op.
Vi havde talt om at prøve at sætte dette system i produktion. I 1968 sagde Bjarne, at det skulle være nu, ellers ville han emigrere til Canada. Det kolliderede med mine studier, men jeg gik med til at give projektet et år. Det blev dog til mere end det. Det er svaret på, hvorfor 3L blev til.
Hvordan opstod 3L?
Ved hjælp af Københavns telefonbog begyndte jeg at ringe til potentielle leverandører af plastfilm, selvklæbende film og meget mere. Hvis de ikke kunne hjælpe, henviste de mig til andre.
På den måde fik jeg nogle prøver at arbejde med og teste. Yrsa, som studerede teologi, og jeg boede i en toværelses lejlighed over en port i Njalsgade på Islands Brygge.
På det tidspunkt var reglen, at man skulle gifte sig inden for tre måneder for at sikre sig en lejlighed, så det gjorde vi i november 1968. Lejligheden blev opvarmet af et petroleumskomfur. Der var hverken brusebad eller håndvask, kun et toilet. Vi skulle kun betale 875 kr. pr. kvartal, så vi kunne leve billigt.
Vi modtog begge studielegater og -lån. Jeg testede de materialeprøver, jeg modtog, oven på og ved siden af petroleumskomfuret samt i bunden af køkkenvasken og i et vindue for at teste deres modstandsdygtighed over for UV-stråling.
Det var sådan, jeg fandt ud af, at vi kunne bruge en klar polyesterfilm fra ICI, en selvklæbende hvid plastfilm og dobbeltklæbende tape fra Fasson. Vi fik de selvklæbende folier skåret til i brugbare bredder et sted i byen. Ud fra det kunne vi begynde at producere fanerne/registrene til Gyldendals røde ordbøger.
66 faner kunne limes på en række i en ordbog. Hver fane var 6 mm høj med alfabetet i sort offset-tryk (med underinddelinger) på begge sider, så de kunne klistres ind på siderne, halvvejs over hinanden.
Disse små plastfaner krævede præcision i produktionen og kvaliteten af de anvendte materialer. De skulle have en vis stivhed og måtte ikke gå i stykker (derfor polyesterfilm), og klæbemidlet måtte ikke "bløde" gennem papiret.
Jeg har slidte ordbøger med faner, der ser nye ud, selv om de blev installeret i 1971. Kvalitetskrav blev et tilbagevendende tema i udviklingen og produktionen af de mange fremtidige selvklæbende produkter, som 3L bragte på markedet.
Tilbage til begyndelsen
Jeg fandt en trykker på Vesterbrogade, som var villig til at eksperimentere med tryk på polyesterfilm og senere også med andre eksperimenter. Han leverede mange tryksager til os i flere år, også til nye produkter, selv efter at Yrsa og jeg flyttede til Oure Præstegård i 1976.
Den første maskine
Vi havde brug for at bygge en maskine til at producere "Book-Index"-fanerne, så jeg kontaktede Teknisk Institut, hvor der i plastafdelingen var en ingeniør, som var villig til at bygge en sådan maskine, men ikke efter de principper, jeg foreslog.
Det blev gjort i Jens' navn, da han havde pengene. Efter en lang proces og mange eksperimenter blev der bygget en stor, fin og kompliceret maskine, men den var ikke præcis nok. Derfor nægtede vi at tage imod den (15. juli 1970) og hyrede en advokat, men endte med at indgå et forlig om betaling.
Vi begyndte derefter at bygge en simpel maskine efter mine oprindelige principper i træbearbejdningslokalet på Orte Centralskole. Den kunne i kombination med en skæreform producere fanerne med stor præcision.
I første omgang blev de skåret ud på Højrup Æskefabrik, inden vi den 15. april 1971 købte en gammel stanseform af Gundersen på Assens Tobaksfabrik. Vores første produktionssted var den gamle hestestald på "Skovgård".
Design og salg
Vi vidste, at købmand Nielsen i Nårup havde en søn, Poul, i København, som var reklameillustrator.
Vi fik ham til at designe 3L-logoet (3 x Ludvigsen) og ikke "4L", da Frits ikke var gammel nok til at være en del af det. Det skadede heller ikke, at der var et stort firma i USA, der hed "3M"! - Vi søgte om registrering af "3L" som varemærke i 1969.
Poul delte kontor med en anden reklameillustrator, som designede de trykte materialer, der skulle bruges til emballage, brochurer osv. Vi fik fotomodellen og skuespilleren Birte Tove, som slår et ord op i en ordbog, til at pryde bagsiden af Book-Index-pakkerne.
Vores første sælger var en af Yrsas klassekammerater.
Den første faktura på 269,10 kr. blev udstedt den 1. december 1970 til Rasmus Hansens Boghandel. Det blev dog ikke nogen succes, så jeg kontaktede Gyldendal, som udgav de røde ordbøger.
Dem, jeg talte med, kunne godt lide vores Book-Index, men bestyrelsen mente ikke, at det passede ind i deres sortiment. Jeg blev henvist til en grossist, "Mumm & Zaum" (M&Z), som efterfølgende solgte en masse Book-Index for os.
Direktør Pindborg viste mig nogle produkter, som han importerede fra Tyskland og Holland, og spurgte, om vi kunne lave nogle lignende. Så det gjorde vi - i bedre kvalitet.
Udvikling og eksport
Frits begyndte at bygge maskiner til de nye produkter, mens Bjarne tog sig af produktion og forsendelse.
Fra vores lejlighed i København tog jeg mig af indkøb, økonomi, fakturaskrivning, korrespondance, eksportpapirarbejde og kundebesøg. Vi indså hurtigt, at vi var nødt til at komme ud på eksportmarkederne, hvis vores lille virksomhed skulle blive til noget.
Gennem Dansk Arbejde fik jeg kontakt til ambassader og konsulater rundt om i Europa og også et par stykker i USA og Canada, som jeg kunne sende vareprøver til og bede om hjælp til at finde adresser på virksomheder, der kunne være interesserede i at distribuere vores produkter.
På den måde begyndte vi i 1972 at eksportere til Norge og Finland, i 1973 til Belgien, Tyskland, Frankrig, Schweiz og Sverige, og i 1974 til Italien, Holland og England.
Allerede i februar 1970 begyndte vi at søge beskyttelse af vores varemærker og indsende patentansøgninger. Brdr. Ludvigsen I/S blev grundlagt den 1. november 1969 af Jørgen, Jens og Bjarne. Frits blev partner den 1. januar 1975, og den 1. januar 1977 blev Brdr. Ludvigsen I/S omdannet til et ApS (anpartsselskab), hvor Bjarne blev direktør.
Senere blev Brdr. Ludvigsen I/S konverteret til 3L-Ludvigsen A/S.
Fundamentet var lagt for 3L's videre udvikling. Vi investerede alt, hvad vi tjente - og mere til. Vi kunne meget vel være gået konkurs med en betydelig privat gæld, men vi klarede det, og på trods af de vanskeligheder, der må have været, holdt vi sammen i alle de år.
Op gennem halvfjerdserne udnyttede vi alle staldene på "Skovgård". I firserne udvidede 3L yderligere med den gamle emballagefabrik i Glamsbjerg og med Lægård og Dampa i Knarreborg.
I 1989 kunne 3L flytte sine kontorer og det meste af produktionen ind i første fase af de nyopførte bygninger på Vibækvej i Brylle. Samme år etablerede vi et salgskontor og lager i Chicago, USA. Dette er en kort historie, som jeg nogenlunde husker den, om hvordan 3L blev til, med mange udeladelser!
Jørgen Ludvigsen